Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) излезе с остро изявление заради

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) излезе с остро изявление заради
Коментари Харесай

Има ли картел за цените? Ето кого проверява антимонополната комисия

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) излезе с остро изявление заради неточно показване пред обществото на нейните пълномощия и активност.

Антимопополният орган подлага на критика " зачестилите случаи на популистка изразителност от страна на разнообразни обществени фигури, които поредно и преднамерено показват отрицателната си оценка по отношение на Комисия за защита на конкуренцията, без значение от ползотворните резултати от активността ѝ ".
-->
По думите им в компетенциите на Комисия за защита на конкуренцията са избрани категорично в Закона за защита на конкуренцията и те не включват " опция за ценово контролиране ".

В същото време пълномощията ѝ " не включват и установяването и санкционирането на далавера от страна на търговците, надлежно преодоляване на инфлационните процеси ". Комисията дефинира като погрешно и неточно потреблението на нейните пълномощия и активност за политически и предизборни цели.

Наред с това Комисия за защита на конкуренцията е и срещу да се разяснява характерната й активност по метод, който демонстрира " съществено непознаване на пълномощията " й, както и на процедурите за упражняването им. " В тази връзка следва да се подсети, че успеваемостта на Комисия за защита на конкуренцията се потвърди и с последното решение на Комисията, с което глоби „ Лукойл-България “ ЕООД с рекордна глоба в размер на 67 771 454 лв. за корист с господстващо състояние на пазара на горива. В резултат на дейните дейности на Комисия за защита на конкуренцията, още в хода на изследването по производството, „ Лукойл-България “ ЕООД промени и поправя държанието си, което е най-важната цел на антимонополния орган, а точно да обезпечи отбрана и условия за разширение на конкуренцията.

Действията на Комисията са значими и поради обстоятелството, че горивата имат структуроопределящо значение за стопанската система на страната, въздействат доста на конкурентния развой и в други стопански браншове, включително храните и засягат директно публичния интерес ", написа още в позицията.

Какво изследва Комисия за защита на конкуренцията в продажбата на храни?

Насочвайки вниманието към своята активност, Комисия за защита на конкуренцията оповестява, че прави авансово изследване във връзка нарастването на цените на съществени хранителни артикули в магазинната мрежа и на първо място в комерсиалните вериги в страната. Фокусът на изследването е установяването на неразрешени търговски практики по веригата за доставки на селскостопански и хранителни артикули - т.е. съществуването на непозволен напън от страна на огромните купувачи - търговски вериги върху техните снабдители.

Подобно държание на веригите, като се изключи че може да повреди ползите на по-слабите страни - снабдители, би могло да се отрази и на образуването на цените на питателните артикули към крайните консуматори, се споделя в мнението на Комисия за защита на конкуренцията.

Комисия за защита на конкуренцията изследва предлагането, ценообразуването и етикетирането при питателните и селскостопанските артикули и по отношение на това е изискала информация и доказателства както от държавни органи - Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), от асоциации на производители на хранителни артикули, по този начин и от повече от 25 доставчика на избрани артикули.

Намерението е да се събере информация за държанието на огромните търговски вериги в връзките им с техните снабдители - дали същите понасят голословно тежки търговски условия, което рефлектира при образуването на цените за крайните консуматори.

В хода на изследването Комисия за защита на конкуренцията уголемява неговия обсег във връзка с продуктите, чийто цени са особени чувствителни за потребителите, като изисква спомагателни данни от голям брой производители и снабдители.

" Следва да се има поради, че изследването не е лимитирано в границите на законовоопределен период, изисква съществено софтуерно време по отношение на представянето, обработването и анализирането на информацията и доказателствата. " " В случай че от събраните информация и доказателства зародят основателни подозрения за осъществени нарушавания на Закон за защита на конкуренцията, представляващи нелоялна конкуренция, неразрешени търговски практики или неразрешени съглашения (картели), Комисията ще се самосезира, с цел да глоби и приключи непозволените дейности. "

Какво е свършила по въпроса до момента Комисия за защита на конкуренцията?

В изказването се споделя, че Комисия за защита на конкуренцията прави секторен разбор на конкурентната среда на пазарите на произвеждане и търговия на слънчогледово олио и пшенично брашно. " Анализира се структурата на пазара, пазарните условия за произвеждане и търговия и се наблюдава до каква степен ценовите трендове са повлияни от справедливи стопански фактори или са разследване от деформиране на пазарната среда, чрез използване на възможни антиконкурентни практики.

" Комисията приканва всеки, който разполага с информация и/или доказателства за вероятно антиконкурентно държание на пазарните участници, да й ги даде по уредените канали на нейната интернет страница ". 

/Actualno.com/
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР